Kategoria: Inne

Naturalne Wody Aromatyczne

Monday, May 11th, 2009

WODA RÓŻANA
Niezwykle intensywny zapach - ciepły i świeży, głęboki i niepowtarzalny – powoduje, że wody aromatyczne są w powszechnym odczuciu, kosmetykami zapachowymi zbliżonymi do wód toaletowych, przeznaczonymi do powabnego perfumowania i nadaniu skórze odróżniającego zapachu. Tymczasem wody aromatyczne to doskonały, niezastąpiony kosmetyk pielęgnacyjny. Mówiąc w języku marketingowym to nie tylko „dwa w jednym”, ale „ 100 w jednym”. Wody aromatyczne, naturalny i ekologiczny produkt z destylacji olejków eterycznych, stanowią same w sobie wyrób perfumeryjny i pielęgnacyjny.

Wody aromatyczne są tak bogate w różnorodne roślinne składniki aktywne, że żaden najbardziej wymyślny współczesny kosmetyk nie dorównuje im ani składem, ani zapachem, ani łagodnością działania. To, co tworzą naukowcy w laboratoriach chemicznych to sukces wiedzy człowieka. To, co stworzyła natura, w swojej niedościgłej doskonałości, pozostaje tajemnicze, unikalne, niezbadane i nie do „podróbki”.

Naturalne „.Wody aromatyczne” wytwarzane są we Francji, krajach arabskich, Indiach i Bułgarii. Od lat stosowane są w przemyśle kosmetycznym jako unikalny dodatek do toników, kremów, balsamów, płynów kąpielowych i szamponów.

Prawdziwe wody aromatyczne Dr Beta®, w swojej czystej naturalnej formie, stanowią unikalny, bezcenny kosmetyk. Ich wartość użytkowa nie daje się porównać, ani przydatnością, ani ceną do syntetycznych namiastek.

Woda Różana Dr Beta® powstaje w trakcie destylacji płatków najcenniejszej odmiany róży damasceńskiej, kwitnącej w maju, w Dolinie Róż w Bułgarii. Ten w 100 % naturalny produkt zawiera, oprócz olejku różanego, naturalne woski, fosfolipidy i fitosterole, które nadają tej wodzie niepowtarzalny, ciepły, kwiatowy, miodowo-malinowy zapach i aromat róży oraz bezcenne właściwości kosmetyczno-terapeutyczne.

Woda Różana Dr Beta® jest przeznaczona do skóry suchej i normalnej, dojrzałej, wrażliwej, zmęczonej i zaniedbanej.
Stosowana do przemywania skóry twarzy, dekoltu, dłoni i całego ciała:
tonizuje, działa ściągająco
działa kojąco, uspokajająco, uśmierzająco
regeneruje naskórek
zapewnia skórze prawidłowe pH
stymuluje naturalne procesy odnowy komórkowej,
zapobiega starzeniu się skóry i powstawaniu zmarszczek
utrzymuje prawidłowy stopień nawilżenia naskórka
łagodzi podrażnienia.

Woda Różana Dr Beta® przede wszystkim na długie godziny pozostawia na skórze delikatny, uspokajający zapach świeżo zerwanych płatków różanych zatrzymując cudowny nastrój relaksu i ukojenia.

FILM ze Zgromadzenia Polskiego Towarzystwa Aromaterapeutycznego

Monday, May 4th, 2009

Syrop Klonowy

Saturday, January 31st, 2009

Syrop klonowy
Klony są narodową ozdoba krajobrazu Kanady nasycając jesienną aurę czystą czerwienią liści, z których jeden jest elementem flagi tego kraju. Klony kanadyjskie są również cennym źródłem soku klonowego. Sok klonowy to w 100 % naturalna wydzielina drzew klonowych, głównie odmiany Acer saccharinum, pozyskiwana poprzez nawiercanie otworów w pniu, z których ścieka on grawitacyjnie do zbiorników.
Wytwórnia syropu, którą oglądałam, posiada 4000 pojemników aluminiowych o pojemności dwóch litrów każdy. Z pojemników zebrany sok klonowy przelewany jest do podgrzewanych stalowych tac-zbiorników, w których jest zagęszczany do konsystencji syropu. Przed rozlaniem go do opakowań handlowych filtruje się syrop przez filtry bibułowe pozbawiając go zanieczyszczeń mechanicznych.
W zależności od pory roku, w której pozyskuje się sok klonowy oraz od gatunku klonu rozróżnia się 6 rodzajów syropu różniących się barwą: od klarownej jasnożółtej do ciemno-brązowej. Najcenniejszy jest ten najjaśniejszy.
Syrop klonowy stosowany jest jako naturalny słodzik, z lekko gorzkim aromatem do napojów i potraw na przykład: lodów, naleśników, ciast, herbaty, kawy. Stosowany jest również do potraw mięsnych (nacieranie pieczonego mięsa) i jako dodatek aromatyczny do sałatek, sosów itp. kuchni kanadyjskiej.
Syrop klonowy jest bogatym źródłem cukrów prostych oraz soli mineralnych i witamin z grupy B. Stosuje się go również, poza przemysłem spożywczym, w przemyśle kosmetycznym, głównie w kosmetykach nawilżających, powstrzymujących utratę wody z naskórka.

Kwartalnik Aromaterapia PTA -  Zima 2009.

Wszystkie artykuły Kwartalnika Aromaterapia  Zima 2009 możliwe do zakupu w wersji elektronicznej na stronie www.literatura.aromaterapia.pl.